History

Tvrtko’s Titles

In this post I will put all the titles that Tvrtko wrote for himself, which I can find. Tvrtko was first Ban of Bosnia and later crowned himself King of Serbs and of Bosnia and of other places too.

So let’s get to it.

From the Bosnian Wikipedia:

1353-1377: Tvrtko, milošću Božijom ban bosanski
1377-1390: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu
1390-1391: Stefan Tvrtko, po milosti gospoda Boga kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humsci zemlji, Dalmaciji, Hrvatom, Donjim krajem, Zapadnim stranam, Usori, Soli i Podrinju i k tomu

From ”POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1358-1376 GODINE – KRALJ TVRTKO”, which I got from Zemljabosna.com:

”Ot gospodina Tvrtka,milostiju Bo~jom Bana Bosanskoga”

From 1366, from the document ”ISPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE – KRALJ TVRTKO”. Also from Zemljabosna.com:

”Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. ”

From ”POVELJA DUBROVCANIMA IZ 1378 GODINE – KRALJ TVRTKO”, from Zemljabosna.com and from http://www.anubih.ba/godisnjak/god45/Godisnjak45-10.pdf:

” I tamo išavši okru-njen bjeh od Boga darovanom mi krunom na kra-ljevstvo praroditelja mojih, [6] da budem u Hristu Isusu pobožan i od Boga postavljeni Stefan, kralj Srbima i Bosni i Pomorju i Zapadnim stranama. I potom počeh s Bogom kraljevati i praviti [7] prije-stol srpske zemlje, želeći što je palo uzdignuti i što se razorilo osnažiti.”

”Stefan Tvrtko u Hrista Boga kralj Srbima i Bosni i Primorju.”

You can also read this document in Bosnian Cyrillic at
http://www.anubih.ba/godisnjak/god45/Godisnjak45-10.pdf .

Also a document by Jelena Kotromanic in 1354:

SASTANAK U MILIMA – JELENA KOTROMANIC,1354 GODINE

Vono vrijeme,kada pridje gospoja Bana mati s Ugra i ssvojim sinom i s Knezom s` Vlkom i kada bi stanak na Milah vse Zemlje Bosne i Dolnjih kraji i Zagorja i Hlmske zemlje,prisegla je gospoja Bana mati i njen sin gospodin Ban Tvrtko dumanadesete Dobri Bošnjane,Knezu Vlatku Vlkoslavicu,a sizi su prisegli…………

I volja,koja bi kleveta,a ili obada ulizla na Kneza,na Vlatka,a ili u koju zavjeru zasal Knez Vlatko – da mu nisu voljni uciniti nijednoga hudoga,dokole ga nije ogledala Bosna.

Sources:

https://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I,_kralj_Bosne

1366:
ISPRAVA RAJKOVICIMA IZ 1366 GODINE – KRALJ TVRTKO

Az rab Bozji i svetoga Grgure, a zovom gospodin Ban Tvrtko, po milosti Bozjoj gospodin mnogim Zemljam Bosanskim,gospodin Bosanski,i srbski,i solski,i podrinski i mnogim stranam Bosanskim. Pravi gospodin Ban Tvrtko: kada se bjehmo svadili, tada nas Stjepan Rajkovic umiri i da nam nas grad Bobovac, a neda ga dati Ugrom.

I za tu sluzbu dasmo mu Cuklje u Lasve, i dasmo mu Klopc u Brode i dasmo mu Brlosnik na Uzore Vlsi. I hvala njinju, stavlajemo u vijeki amen. I s timi vasemi predasmo ga u vjeru djedinju i vse Crkve Bosanske. I vse krstjane da mu je ruka. I da mu se ne more svrci vjera krstjanska ni za jedin uzrok…. I da mu se tam njegov dlg nepohudobi nikadar.

I sto ga ne sudi Djed s dva Strojnika s njim. ….. I da ne suzanj nikadar dokle je korijen u Bosne Crkve Bozje. Da o tom ima crkva stati.

A tomu svjedoci Dobri Bošnjane : Vojevoda Vlkac, Zupan Crnul, Knez Bogad, Tepcic Belhan, Knez Branko Prinic, Knez Sladoje,….



0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x